Minister geeft groen licht voor nieuwe landelijke eenheden politie

Minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) heeft formeel het groene licht gegeven voor de vorming van de twee nieuwe landelijke eenheden binnen de politie, de Eenheid landelijke Expertise en Operaties en de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies.

Het streven van de minister is dat de huidige Landelijke Eenheid van de politie per 1 januari 2024 ophoudt te bestaan en er dan twee nieuwe landelijke eenheden ontstaan. De minister start hiervoor de noodzakelijke aanpassing in de regelgeving. Zij is het eens met de manier waarop de politie de veranderingen binnen het korps wil gaan doorvoeren. Bij de vorming van de nieuwe eenheden worden medewerkers, ondernemingsraad en vakbonden nauw betrokken, schrijft de minister.

De Eenheid Landelijke Expertise en Operaties gaat de politie landelijk ondersteunen met specialistische expertise en inzetten van materieel bij operaties die te groot zijn voor één eenheid. Het gaat hierbij onder andere om de integrale handhaving- en opsporingstaak op de infrastructuur en om de landelijke capaciteiten voor bewaken en beveiligen.

Daarnaast komt de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies. Deze werkt op (inter)nationaal niveau aan de bestrijding van zware en georganiseerde criminaliteit, terrorisme en cybercriminaliteit in samenwerking met de regionale eenheden en partners.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →