Vuurwerk voldoet vaker niet aan veiligheidseisen

Vuurwerk uit de F1-categorie, in de volksmond vaak ‘kindervuurwerk’ genoemd, voldoet steeds vaker niet aan veiligheidseisen. Dit jaar is 42,5 procent van het fop- en schertsvuurwerk afgekeurd, een toename van 22,5 procent ten opzichte van 2022. Met name fonteinen worden afgekeurd.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar productveiligheid van de Inspectie Leefomgeving en Transport. De importeurs worden met een last onder dwangsom verplicht om deze artikelen van de markt te halen en te vernietigen.

Reinder Auwema, voorzitter vakgroep vuurwerk, noemt de verdubbeling van het aantal afkeuringen zorgelijk. “Juist omdat F1-vuurwerk het hele jaar door mag worden verkocht en vaak door jongere consumenten wordt gekocht. Hoewel de vuurwerkbranche haar best doet om het F1-vuurwerk veiliger te maken, komen er nog steeds teveel producten op de markt die niet aan de veiligheidseisen voldoen.”

Speciaal soort kruit

In totaal zijn er 99 vuurwerkproducten getest. Hierbij wordt vooraf geselecteerd op het reguliere F1-vuurwerk dat het grootste risico vormt. 42,5 procent werd afgekeurd. Het ging om fonteinen waarbij er brandende delen en/of crackling buiten de veiligheidscirkel van 1 meter kwamen. Crackling is een effect waarbij de verbranding van een speciaal soort kruit gepaard gaat met kleine knalletjes. De importeurs van dit vuurwerk krijgen de opdracht om de afgekeurde artikelen van de markt te halen en te vernietigen.

Ook het percentage vuurwerk van afwijkende kwaliteit is gestegen: van 10 procent in 2022 naar 31,5 procent dit jaar. Het ging vaak om een incidenteel probleem, bijvoorbeeld als de wettelijk vereiste informatie niet of onjuist op de verpakking was aangegeven. Het vuurwerk is niet direct van de markt gehaald, omdat de afwijkingen geen reden zijn voor afkeur. De ILT stuurt de importeurs van dit vuurwerk een waarschuwing. Zij moeten de onvolkomenheden in het vuurwerk zo spoedig mogelijk herstellen.

Vuurwerkletsel

Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat 42 procent van het vuurwerkletsel bij kinderen onder de 15 jaar wordt veroorzaakt door F1-vuurwerk. Voor kinderen onder de 12 jaar is het afsteken van vuurwerk verboden.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →