Slimme ’tag’ wint Veiligheid Innovatie Competitie 2019

Embedded Acoustics heeft de finale van de Veiligheid Innovatie Competitie 2019 (VIC) gewonnen. Het bedrijf heeft een ‘slimme tag’ ontwikkeld, een soort sticker, voor op een container. Die geeft door wat er met de container gebeurt. De tag registreert onder meer of een container wordt verplaatst of opengemaakt.

De VIC is bedoeld om het MKB en startups te motiveren tot innovatieve producten of ideeën. Dat was dit keer de veiligheid rond ‘smart harbour Rotterdam’. De finale vond plaats bij het Erasmus Centre for Entrepreneurship. Juryvoorzitter kapitein-ter-zee Chris van den Berg vertelde dat Embedded Acoustics heeft gewonnen omdat het idee praktisch is en relatief snel in te voeren. De winnaar krijgt tweehonderdduizend euro om het innovatieve idee tot een werkend prototype of geteste methode uit te werken.

De ministeries van Defensie en Justitie en Veiligheid en de Nationale Politie willen het bedrijfsleven met de VIC in een vroeg stadium betrekken bij innovatie rond een actueel thema. Het enorme Rotterdamse havengebied is een uiterst dynamische omgeving. Het Havenbedrijf, de containerterminals, industrieën, rederijen, verladers en de expediteurs op de Maasvlakte zijn in hoge mate geautomatiseerd. De digitale informatiestroom speelt inmiddels een even belangrijke rol als het goederenverkeer. Ook hierbij vormt veiligheid een uitdaging.

Geavanceerde technologie maakt de haven veiliger, maar brengt ook nieuwe (cyber)uitdagingen met zich mee. De vraag is hoe de veiligheidspartners (politie, brandweer, douane, Koninklijke Marechaussee, Havenbedrijf en particuliere beveiligingsorganisaties) hier op moeten reageren. Hoe versnel je bijvoorbeeld de informatie-uitwisseling bij incidenten tussen first responders én juridisch juist? Hoe ga je om met de toenemende hoeveelheid aan data en is die te combineren? Helpt toegepaste kunstmatige intelligentie hierbij en hoe dan?

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →