FIOD spoort drugs- en wapennetwerk op

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft een drugs- en wapennetwerk blootgelegd tijdens een groot witwasonderzoek naar criminele dienstverleners. In totaal zijn zes aanhoudingen verricht in Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht, aldus het AD.

Spil in het netwerk was een bedrijf van een 66-jarige man uit Hillegom en een 61-jarige man uit Hoek van Holland. Het duo regelde allerlei dingen voor criminelen, die handelden in drugs, wapens en anabole steroïden. Van het bedrijf kregen de criminelen nepdienstverbanden, zodat zij ‘wit’ uitbetaald konden worden. Om dat te kunnen doen vervalsten de twee mannen werkgeversverklaringen, bankafschriften en loonstroken. Ook boden ze speciale constructies aan waardoor criminelen in lease-auto’s konden rijden die niet op hun naam stonden.

De FIOD verdenkt de twee mannen ervan dat ze in enkele jaren tijd 1,4 miljoen euro hebben witgewassen. Dat zouden zij hebben gedaan via een ingewikkelde constructie met talloze bv’s. Maar de twee deden meer dan alleen witwassen. Ze zouden ook hebben geregeld dat criminelen die vastzaten geld op hun gevangenenrekening gestort kregen. Daarnaast leverde het duo spookwoningen waarin mensen konden onderduiken.

Bij invallen heeft de FIOD meer dan 450.000 euro aan contant geld gevonden. Ook zijn er vuurwapens en voor meer dan een miljoen euro aan xtc, anabolen en geneesmiddelen in beslag genomen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →